In onze winkel werken we vooral met originele kruiden. Die zijn geoogst en gedroogd en gaan dan ongeveer tien jaar mee. Thuis moet je ze eerst weken, daarna koken en vervolgens het extract afgieten en opdrinken.
Tegenwoordig verwerken de leveranciers de ingekookte extracten ook tot tabletten of capsules. Of tot granulaat, dat gemakkelijk is in te nemen door het met warm water te vermengen en als thee op te drinken. Dat scheelt je een hoop tijd maar nadeel is dat wij de samenstelling niet altijd aan de conditie van de patient kunnen aanpassen. De kwaliteit van de tabletten en capsules kunnen bovendien enorm verschillen.
In de kruidengeneeskunde zijn de medicinale middelen ingedeeld naar hun werking. Zo zijn er middelen die tonifiëren (voeden of versterken), slijm oplossen, de spijsvertering of de bloedcirculatie bevorderen. Door de kruiden in bepaalde verhoudingen te combineren, zijn ze voor vele aandoeningen inzetbaar. Ook bij moeilijkte behanelenaandoeningen, zoals onvruchtbaarheid, kunnen kruiden soms tot opmerkelijke verbetering leiden. Bij hoofdpijn werken kruiden op onderliggende oorzaken, zoals verstoring van de hormoonhuishouding of bloedsomloop, of het vasthouden van vocht.
Afhankelijk van de diagnose combineert de therapeut de kruiden met andere geneeswijzen, zoals acupunctuur.
De plantenwereld biedt ons veel mogelijkheden: niet alleen voor het telen van voedingsmiddelen, maar ook voor het kweken van kruiden met medicinale eigenschappen. Een aantal kruiden kun je gebruiken als smaakmaker, maar ook als geneesmiddel: bijvoorbeeld knoflook, gember, kaneel…
Chinese kruidengeneeskunde is al duizenden jaren oud. Het basishandboek Ben Cao Jing, gaat terug tot het begin van onze jaartelling, maar de orale traditie van de tekst dateert van rond 2800 voor Christus. Het boek gaat over de medicinale werking van kruiden, mineralen en dierlijke extracten.
Voor veel mensen in het Westen is acupunctuur de bekendste traditionele Chinese geneeswijze, maar in China zelf staat de kruidengeneeskunde hoger in aanzien. Acupunctuur verbetert de qi- en bloeddoorstroming in het lichaam – kruiden versterken de interne organen.
Net als bij alle geneeswijzen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde is het doel van de kruidentherapie om de balans in het lichaam te herstellen. Daarom bekijkt de therapeut altijd het totaalplaatje: niet alleen de klachten, maar ook bijvoorbeeld de leefstijl en eetgewoonten van een patiënt.
Belangrijk om te weten: wij houden ons aan het internationale verdrag CITES. Dit verdrag bevat afspraken over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten en delen of producten hiervan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de behandeling verboden ingrediënten bevat. Onze toepassing van de Chinese geneeskrachtige middelen is dan ook volstrekt veilig en betrouwbaar.
Wij hebben ook een opleiding gehad in de westerse reguliere geneeskunde en door middel van bijscholingen blijven we op de hoogte van nieuwe inzichten in zowel de westerse als de traditionele Chinese geneeskunde.